Presentació del nou llibre de Francisco Vázquez García: “Georges Canguilhem: Vitalismo y ciencias humanas”
Data: Dimecres 4 de desembre a les 18 hores
Lloc: Sala d’actes del Palau de Cerveró (Pl. de Cisneros 4, 46003 València)
Organitza: Enric Novella (IILP-UV).
Coordinació de seminaris: Enric Novella (IILP-UV).
La presentació es pot seguir en línia a temps real ací
“Georges Canguilhem: Vitalismo y ciencias humanas”
Aquest estudi, que constitueix la primera monografia sobre Georges Canguilhem publicada a Espanya, compleix tres objectius principals. En primer lloc, explica la peculiaritat i la fecunditat del vitalisme filosòfic de Canguilhem; un vitalisme racionalista que implica al mateix temps la primacia dels valors sobre els fets. Per a això, es contrasten els plantejaments de Canguilhem amb els del raciovitalisme d’Ortega i Gasset i amb la reflexió foucaultiana sobre la noció de vida i la biopolítica. En segon lloc, examina la connexió crítica del vitalisme de Canguilhem amb tres àmbits disciplinaris dins de les ciències humanes: la psicologia, la geografía, la història social pròxima a les escoles de Vidal de la Blache i dels Annales, i els disability dtudies. Aquesta confrontació mostra la fecunditat del vitalisme canguilhemià, que obliga a qüestionar certes dicotomies conceptuals inherents a les ciències humanes i als moviments socials i polítics que recorren a elles. Així succeeix amb les distincions entre el social i el vital, l’essencialisme i el construccionisme, la cultura i la biologia o el determinisme i la llibertat. Finalment, el llibre analitza la recepció de l’obra de Canguilhem a França (molt determinada per l’acollida que li va dispensar Michel Foucault) i a Espanya (molt condicionada per la recepció del marxisme d’Althusser).
BREU BIOGRAFIA
Francisco Vázquez García és catedràtic de Filosofia de la Universitat de Cadis. Estudiós del pensament francès contemporani (Escola dels Annales, Canguilhem, Bourdieu, Foucault) i especialista en història de la sexualitat i la biopolítica a Espanya, entre les seues nombroses publicacions destaquen Sexo y razón. Una genealogía de la moral sexual en España, siglos XVI-XX (amb Andrés Moreno Mengíbar, 1997), “Los Invisibles”: A History of Male Homosexuality in Spain, 1850-1939 (amb Richard Cleminson), La invención del racismo. Nacimiento de la biopolítica en España, 1600-1940 (Ediciones Akal, 2009) i La filosofía española: Herederos y pretendientes. Una lectura sociológica (1963-1990).
Increíble… Me gusta la presentación de la escritura sobre este artículo. Espero poder escribir así en el futuro. Bravo al equipo del artículo que escribió esto.